Kategorier
Alla Nyheter

Pigg 175-åring firades av fyrvänner

Den 1 november 1842 tändes Hållö fyr för första gången och det är värt att fira tyckte föreningen Hållö Fyr som bjöd in ett 25-tal fyrvänner till ett 175-års kalas. Hedersmedlemmen Bertil Abrahamsson placerade unionsflaggan högst upp i fyren som en symbol för fyrens betydelse för sjöfarare genom alla tider.

Födelsedagsfirarna hämtades med båt från Kungshamn och åkte ut på en gungande färd i blåsigt väder till Hållö. Bland gästerna fanns tjänstemän och politiker från kommunen och representanter från Hållö-föreningarna. Efter promenaden upp till fyren väntade tal och guidning av fyrföreningens ordförande Bengt Wall och kassör Kjell Johansson.

Gästerna bjöds på en inblick i fyrens historia, om hur ljusskenet har gått från en lampa med rovolja till dagens led-lampa och familjens Taubes relation till Hållö och fyren. De båda konstaterade att det är en pigg 175-åring som firas som har överlevt stormar och världskrig. Fyren förklarades som byggnadsminne 1935, något som troligtvis har räddat fyren från att rivas. När föreningen Hållö Fyr bildades 2010 var det just för att arbeta för fyrens bevarande, levandegöra dess kulturarv och utveckla den till ett förstklassigt besöksmål. Idag besök fyren av 5000 personer årligen.

Efter en skål och ett fyrfaldigt leve placerade fyrföreningens hedersmedlem Bertil Abrahamsson en unionsflagga högst upp i fyren i lanterninen som en symbol för fyrens betydelse för sjöfarare genom alla tider.

Födelsedagskalaset avslutades med kaffe och tårta i Utpost Hållös vandrarhem till tonerna av Inbjudan från Bohuslän, framförd av musikern Peter Bohlin.

– Hållö och fyren är en fantastisk marknadsföring för kommunen, så ett stort tack till föreningarna för allt arbete de gör, säger kommunstyrelsens representant Ronald Hagbert som överlämnade present och blommor till fyrföreningen.