Kategorier
Bengts fyrblogg

”Det skall vara som det alltid varit”

Jag är född och uppvuxen  på Smögen.Samhället formade mig till en tyst och kärv bohusläning. Smögen var under mitt 50-tal och 60-tal en isolerad idyll, det fanns ingen värld utanför.Med andra ord en lycklig bardom.Hur hade det blivit om jag stannat kvar, hade jag då fortfarande gått kvar och varit en kärv bohusläning med skygglappar och bara tittat rakt fram, gått till ”snusfronten” och klagat på det mesta och inte gjort något själv åt det.Nej som tur var hamnade jag i storstaden och upptäckte att det fanns en värld utanför ön, där folk inte gick omkring med skygglappar. När jag nu ser på ön ifrån mitt storstadsperspektiv tycker jag det inte har skett någon större utveckling under de senaste femtio åren, snarare tvärtom samhället har backat.Det finns för få entreprenörer,de äldre tycker att det skall vara som det alltid varit, kom inte hit och ändra på saker.Men samhället är inte som det alltid varit.Smögen har råkat ut för en kulturell utarmning.Nej nu skall jag inte klaga mera, jag är väl en kärv bohusläning trots allt, men kanske inte så tyst längre.Jag kanske skall tillägga att där man är född och uppvuxen känns alltid som hemma.

2012-02-10               ”Fyrmästarn”Mjölkarebacken

l                                                                           Mjölkarebacken